2016 essentials;

by - 18:32:00


Not going to lie, I kind of love the weather today. Sebenarnya harini saya tukar posisi study table menghadap tingkap untuk cahaya natural. Jadi boleh jeling jeling ke luar, menghayati keindahan alam: dedaun hijau dan langit biru. Ok habis. Jadi untuk 2016, saya telah prepare seditkit sebanyak benda untuk lebih organize pada tahun depan. To be honest, tahun ni baru dapat prepare betul betul. I hope this could give you some ideas to keep you organize and stay positive in 2016.

 1) PLANNER BOOK 


Saya ada dua planner. Yang berjalur hitam tu week to a view. Yang warna warni tu month to view. Reason saya beli 2 planner ni sebab yang week to a view tu more specific like what I'm going to do in this week dan month to view tu pula untuk reminder atau apa - kiranya memang betul-betul important: birthdays, exams and update blog etc. Yep, I'm using month to view for which date/day that I should update my blog. Jadi, takdelah nanti blog ni terbengkalai. I bought these planner about 2 weeks ago in Harris book store.

 2) NOTE BOOK 


I have two notebooks, yang ada quote tu adalah sketch book which I've got it last year. Kawan yang bagi tapi belum digunakan lagi. This book I'll be using to sketch some stuff for my business soon. So any ideas I'll sumbat in that sketch book. Dan lagi satu buku tu, agak buruk sikit - malas nak tukar cover. Lagipun ada Emma Watsons hehe. I bought it 2 years ago (omg lama gila ikr). Then last year I beli buku yang sama tapi dah jadi belacan sebab kena hujan cover dia then banyak page belum digunkan lagi, cuma cover je memang dah buruk sobs. Untuk elak pembaziran, saya cuma replaced dengan cover lama dan tambah sikit page yang belum guna daripada buku lama tu. OH, and for this book I'll make as my journal. Dalam dia completely kosong macam sketch book. I've got this from Giant (I'm not sure if it's available dekat semua Giant or what).

 3) HAPPY MOMENTS JAR 


I know it's kind of lame. But it's fun to try. I found this on Twitter about 3 years ago (kot). Tapi selalu tak berkesempatan untuk cuba. Untuk 2016 ni nak cubalah. How it works? Get yourself an empty glass jar, saya punya ni MacCoffee punya jar. Reuse lah sikit heh. Lepas tanggalkan sticker dan bersihkan jar, tulis lah kat kertas apa apa macam saya tulis tu ke, depends on you dan tampal dekat jar tu. Then letak lah jar ni dekat tepi katil ke, depan cermin ke, study table ke. Segala benda yang bahagia pada hari tersebut, tuliskan di kertas (kalau boleh kertas kecik lah lol) dan gulung atau lipat masuk dalam jar - pakai kertas warna warni mesti cantik heheh. At the end of the year baru bukak jar tu dan baca segala memori bahagia kita di 2016.

I guess that's all for now. Phew, I also don't know what I'm explaining hahah! Kekadang rasa macam syok sendiri. Saya tahu blog saya agak membosankan sedikit hahah minta maaf. Anyways, kalau ada idea lain please share with us di comment section below :)

Thanks for reading!
Check out my previous post: 10 QUESTIONS FROM _NUMIGX

You May Also Like

6 comments

  1. creative nya idea untuk happy moments jar tu.. nanti dah akhir tahun mesti terharu bila baca balik :D

    ReplyDelete
  2. semoga your bussiness berjalan lancar and happy new year! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah thank you Han. Happy new year too! :)

      Delete
  3. hai, nanti syifa pun nak try untuk happy moments tu. thanks sebab share awak! btw pandai awak amik gambar. nampak soft je. keep it up sis <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi syifa, try lah hehe sama sama. Takdelah, biasa ja ambil gambar hahahah ok thank you x

      Delete