Preset on VSCO Cam

by - 12:51:00


Jika anda baca post saya sebelum ini ; "Feeds on Instagram" I said that my next post will be Preset on VSCO Cam. I hope this could help for some people out there who is totally blank about VSCO Cam (eh, the way i talk ah like i'm very pro at this lol). Before we get started, let's get to know with VSCO.

VSCO (Visual Supply Company) :
"VSCO® (Visual Supply Company) is an art and technology company empowering people everywhere to create, discover, and connect. Headquartered in Oakland, California, VSCO has additional offices in Colorado Springs, Colorado and New York City, New York. The company was founded in 2011 and acquired Denver, Colorado-based Artifact Uprising® in 2014."

VSCO ni bukan sahaja aplikasi yang terdapat di smartphone anda. It does play a huge role on editing photos with using the software such as Adobe Lightroom. Most photographers or videographers who are looking for vintage or film look for their photos or videos, they will buy presets on VSCO which you can click here.

VSCO Cam :
VSCO Cam ni photo editor yang boleh di dapati di App Store buat ios user dan Play Store buat android user. I'm not saying it's a photo editor sangat since I'm using the VSCO Cam just to add the filter. They aren't like other photo editor app yang boleh add text ke apa.

Difference between VSCO and VSCO Cam :
VSCO is more to serious work to do and VSCO Cam ni mostly for kita kita yang nak upload gambar kat Instagram dengan mudah hiks. Tapi untuk pengetahuan anda, VSCO Cam punya presets harga lebih murah berbanding untuk software. Ok ini yang saya nak cerita ni.


// PRESET ON VSCO CAM //
(Tips untuk bakal pengguna tegar VSCO Cam)

Sebab ada kawan saya semua pelik macam mana gambar saya lain sikit bila edit gambar di VSCO Cam. Ada yang cakap iphone dengan android tak sama ka? Ok inilah rahsia yang tak beberapa rahsia jeng jeng jeng.

Step 1: Mula berjinak dengan VSCO Cam. Usually bila first time kita download VSCO Cam, kita akan dapat free filters. Yang basic preset ja tapi for me it's still ok if you are type of taknak bazir duit. Main mainlah dengan free yang dia bagi free tu sepuas-puas gila.

Step 2: Tak puas hati dengan filters sedia ada. Rajinkan diri untuk tengok di bahagian SHOP. Bukan nak beli, takat nak cuci mata preset mana yang lawa. *Kisah yang ramai orang tak tahu. Asal SHOP je mesti fikir kita nak membeli. Masa dulu dulu saya bukak bahagian SHOP tu agak terkejut juga sebab dia ada bagi free preset (kekadang free dia tu muncul kejap ja. lama-lama hilang. jadi nampak mana yang free tu download lah. limited time tu). Contohnya yang sekarang baru dan free: NIKELAB ACG X VSCO.


Step 3: Dah puas pakai yang free baru lah kita berbelanja. Kadang-kadang kita rasa tak puas hati lagi, nak yang berbayar pulak. Sebab lagi lawa-lawa dia punya filter. Nasihat saya, start dengan yang bundle. Sekali download, ada banyak jenis preset! Masatu ada sekali saya download yang bundle memang puas hati juga pakai. Sekarang dah takda dah yang bundle dulu yang saya download tu - mungkin ada yang lain pula.

Step 4: Berbelanja dengan bijak. Bila kita dok seronok nak beli preset ja. Awak kena ingat VSCO Cam ni baik juga. Kena alert kalau dia ada jualan murah lol. Usually harga mana RM12 atau RM15 boleh jatuh sampai RM4.25. Lihat di bawah, untuk kepastian.



Frequenty Asked Questions (FAQ):

1) Macam mana nak beli preset?
: Ada orang guna credit card tapi saya guna debit card. Kalau takda, pakailah parents atau siblings yang ada - jangan lupa bayar kat diaorang pula hahahah.

2) Saya dah download dan beli preset, adakah dia akan hilang bila dia tak available di bahagian shop?
: Ya, dia akan masih available dan you can still use the preset walaupun dia dah tak jual. Nama pun dah beli, banyak cantik dia tak bagi kita pakai lagi hahahah. Oleh itu, jangan lepaskan peluang untuk preset mana yang best sebab lama lama dia dah tak akan available untuk dijual atau free download.

3) Saya nak tukar phone, tapi saya dah beli preset ni tak boleh transfer ke phone lain?
: Rasanya boleh. Dekat bahagian SHOP tu cuba scroll sampai bawah. Dia ada cakap pasal restore tak silap. Tak pun cuba search di Google macam mana.

Thanks for reading!
Read my previous post: Feeds on Instagram

You May Also Like

4 comments

  1. waaa, tak terfikir sampai nak beli. hihi, pakai yang percuma je. dengan ready kalau ada yang tetiba free. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh, kena survery survey dulu mana yang best! :D

      Delete
  2. hai :) boleh explain tak camana nak bayar guna debit tu ? sebab sy dah try nak beli, kat option bayaran tu just ada visa, mastercard dan amex ke apa tah. Tekan visa tapi dia mintak tarikh expire so taktau camana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, saya pakai VISA debit. Cuma isikan maklumat. Maklumat macam expiration date semua ada dekat card.

      Delete