Tutorial Navigation

by - 15:39:00

Hello everyone! I know it has been a while tak update blog. Is it too late now to say sorry? Ok dah dah. So I just opened my blog today and I saw somebody was asking on my chatbox about my navigation. P/s this will be my first blog tutorial in this blog ok. First of all, thank you mormor sebab tanya. I was about to share later (later yang tak tau bila hahah) so alang alang buat sekarang lah heheh. Tutorial ni senang ja jangan risau.



 Step 1: Add Pages on your Layout 

Tekan Add a Gadget cari Pages. Pages ni di mana anda letak link yang berkaitan seperti About, Instagram atau Youtube. Bagaimana nak direct kan terus pages kita ke link bila kita tekan? Click + Add external link. Di sini lah bila anda click je Instagram, Youtube dan Follow + di blog saya mesti terus direct ke tempat dia. Lepas dah letak 5 atau 6 pages tu jangan lupa nak save pula dan pastikan ianya terletak di bawah header.

Ok belum siap, kita nak centerkan navigation tu pula!

 Step 2: Copy this code & paste it on Add CSS 

.PageList {text-align:center !important;}
.PageList li {display:inline !important; float:none !important;} 
Lepastu pergi ke : Template > Customize > Advance > Add CSS

 Step 3: Choose font and pick colour for your navigation 

Di bahagian Advance tu ada Tabs Text dengan Tabs Background.
Tabs Text: Calibri / 14 px / Italic / Text Colour: #000000 / Selected Colour: #FFFFFF
Tabs Background: Background Colour: #FFFFFF / Selected Colour: #000000

Lastly, Apply to Blog.

Done! Yang itu cara saya lah hehe. Anyway, saya ada buat research untuk siapa nak buang those ugly borders tu can click here. I hope this tutorial could help. If there's anything that I need to know. Feel free to comment down below. 

Thanks for reading!
Check out my previous post: Preset on VSCO Cam

You May Also Like

4 comments

  1. waaa, so far ni laa tutorial paling mudah. tengkiyu tengkiyu. dah try. tapi kenapa tak centre eh? sobs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure tak center? Selalunya jadi. Lepas paste code cuba tekan enter dulu. Tunggu sekejap. Lepastu baru save :)

      Delete
  2. baru nak tanya macam mana buat. k terima kasih. hehehhe

    ReplyDelete