Not-so-astrophotography

by - 15:54:00

This post is kind of about photography a little bit. First of all, I'm not a pro. Minta maaf dulu kepada sifu sifu dan yang mana terlibat. Saya masih di tahap beginner. Ok cerita dia macam ni, sedang saya scrolling instagram, tiba tiba terperasan gambar from @harizayiz. And I was like woah cantiknya.

Jadi dari situ saya macam wondering macam mana nak dapatkan gambar macam tu. Instagram @annoi_ juga memberi inspirasi untuk ambil gambar macam tu. Jadi pada minggu lepas, saya beli tripod sebab nak ambil gambar ni memerlukan tripod.

Search formula kat Google (amboi formula). To be honest, buat benda ni pun macam experiment bcs I'm not really mengharap 100% on Google sebab kena try try sendiri lah jugak. Ada baca tips kalau nak ambil gambar ni kena jauh daripada bandar dan semasa tiada bulan - tak kiralah half moon ke apa sebab ia akan menghasilkan light pollution.

At the end, tak pakai pun formula Google. Buat formula sendiri sebab masa ni tengah full moon, so formula tu tak berkesan. Jadi kalau buat formula sendiri pun memang hasil dia pun macam apa. Takpa, first try dan inilah hasilnya *pasang lagu tema star wars*







Gambar ni di ambil pada minggu lepas pukul 12 malam macam tu duduk luar rumah nak ambil gambar ni. And I'm looking forward to take photos again on 10th January sebab dah check dekat internet mungkin pada hari tu takda cahaya bulan. Kalau fail lagi, mungkin kena tunggu balik kampung ke macam mana sebab nak jauh daripada cahaya bandar bandar ni heheh. And free phone wallpaper for everyone:


Thanks for reading!
Check out my previous post: 2016 essentials;

You May Also Like

4 comments

  1. woaw! lawoonyaa.. *two thumbs up* :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you tapi tak power mcm han :(

      Delete
  2. wahhhhhh....kami pon baru berjinak2 tangkap mcm tu baru2 ni hahaha.. cer cek instagram @sweetpearl24 tp takdelah nampak bnyak bintang pon haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi! Maaf baru perasan ada comment di sini. Heheh. Kena cuba bila waktu betul betul gelap dan jauh daripada bandar.

      Delete